Skip to main content

Gästkrönika: Svensk Speedway av Mathias Kull

By 9 september, 2017Klubbnytt

Läste Roland Bärtilssons krönika och såg att han efterlyste en saklig debatt om svensk speedways framtid. Då det kliade i mina fingrar så har jag skrivit av mig lite tankar.

Jag har efter en nästan 20-årig domarkarriär har jag valt att ta steget ner från tornen och sitter numer med min son på läktarplats. Vi har det väldigt trevligt där. Flaggor, läsk med grus i, hårt grillade hamburgare, Ahlgrens bilar och trevliga speedwayälskande supportar förgyller tillvaron.

Det som inte känns bra är att det här ”speedwaymyset” är på lånad tid. Jag talar inte om att min son kommer att bli äldre och då inte vilja ”hänga” med farsgubben utan att det känns som sporten sakta sjunker. Nu är vi i sluttampen av en riktigt häftig elitseriesäsong men vad kommer efter den? Baksmälla? Som vanligt börjar det krypa fram att den ena föreningen efter den andra har ekonomiska svårigheter. Minskade publikintäkter, regnmatcher, för många TV-matcher, Svemo måste göra något annars dör sporten etc. Vi har hört dom förklaringarna förut eller? Lika säkra som att som att flyttfåglarna börjar flyga söder ut så här års.

När det brinner i knutarna på klubbstugorna ute i landet så skyller man gärna på förbundet Svemo. Vad som sällan kommer fram är att det är klubbarna själva som lagt fram dom flesta förslag om regeländringar, oftast med en baktanke för att gynna det egna laget som sedan Svemo får skulden för. Nu tänker jag inte försvara Svemo till 100% för det finns absolut saker att förbättra där också, konstigt vore annars. Den som man i princip lastar när man skyller på Svemo är en ordningsam och gemytlig gotlänning vid namn Tony Olsson som med sin medarbetare Pernilla ska försöka styra denna skuta framåt. Kan bara beundra honom att han fortfarande står kvar vid rodret och inte har hoppat i sjön. Det tyder på en ansvarstagande kapten med kärlek för sitt skepp.

Förslagen haglar om hur vi ska rädda vår älskade sport:

  • # Vi slår ihop Allsvenskan och Elitserien!

Det tror jag ingenting på. Allsvenskan bör finnas kvar om vi fortsättningsvis vill ha en bra kvalitet på Elitserien. Möjligheten för våra svenska förare att köra i båda serierna måste finnas kvar för att få körtillfällen mot utvecklande motstånd. Tar man bort gästförarna så slår det ju väldigt hårt mot både Elit och Allsvenska.

  • # Stäng elitserien!

Tror jag inte heller på. I princip så är den ju det då allsvenska vinnaren oftast tackar nej till att ta steget upp, vilket är ett tydligt tecken på att något är väldigt fel! Sportens grundtanke försvinner ju helt på något sätt då det inte sker någon upp/nerflyttning. Blir inte risken att det blir fler matcher likt Masarna-Lejonen om man vet att risken att åka ur inte finns?

  • # Slopa snitten!

Här är jag villig att delvis hålla med. Jag tror dock inte klubbarna är mogna att ta det ansvaret som ställs på dom vid ett sådant beslut. Det är något att jobba emot men då måste alla ta ansvar för sin ekonomi.

  • # Svenska juniorer på reservplats

Ja absolut! Men det finns ju knappt några! Det är knappt att man får ihop en JSM-final!

Jaha din jäkla besserwisser vad ska vi göra då tänker ni nu! Ja jag önskar att jag hade ett facit att slänga fram! Men att man måste ta ett helhetsgrepp är helt klart. Relaterar man det hela till fastighetsbranschen som jag själv jobbar inom så känns denna situation lika komplex som hur man ska renovera miljonprogrammet på ett vettigt sätt. Det viktigaste för ett hus är att det har en bra grund att stå på, det är ju både fakta och talesätt.

Inom speedwayen skulle jag säga att det är ungdomsspeedwayen som givetvis är vår grund.
Tyvärr så har antal förare minskat oroväckande mycket. Hur ska man rekrytera? Kanske skulle det behövas lånecyklar så fler tar steget och börjar tävla? Svaret blir garanterat: Det är ingen som vill/har tid att sköta om dom! Då är vi inne på helheten igen, det är väldigt få om några som vill göra ”skitjobbet” i de tysta. Det märktes tydligt under mina år som domare när man kom till ungdomstävlingar/reservlagstävlingar att intresset för arrangemanget var väldigt lågt. Banan kunde vara under all kritik, viljan att engagera sig från arrangören skrämmande dålig.  Nu ska inte alla dras över samma kam, det fanns/finns klubbar som arrangerar U-tävlingar/reservlagstävlingar med stolthet. All heder till dessa! Det är bara att gå till sig själv om man satsar tid och pengar på ett intresse och möts av en ointresserad arrangör så är det väl lätt att tappa sugen.

Vad vill jag ha sagt med detta? Sammantaget så kan det sammanfattas i ett ord, ANSVAR. Klubbarna måste ta eget ansvar för ungdomsverksamheten, ekonomin och sporten i helhet. Träffar man överenskommelser sinns emellan för att rädda sporten så kan man inte gå ut ifrån mötet, sätta sig i bilen och direkt börja fundera på hur man ska ta sig runt det hela för att gynna det egna laget. Hur ska vi då få trovärdighet för sporten? Respektera fattade beslut! Respektera varann!

Svemo då? Ska inte dom ta något ansvar? Jo givetvis! Vi måste alla som älskar denna sport ta ansvar för den.  Den främsta kritiken gentemot Svemo skulle jag vilja rikta till hur hela organisationen ser ut. Denna paraplyorganisation känns som att den skulle må bra av en total översyn. Sektioner, styrelser, grupper och distrikt hit och dit. Det måste finnas ett sätt att få en smalare, effektivare organisation som kommer närmare sporten. Känslan man får när man ska ha kontakt med valda personer på distriktsnivå är att dom sitter där för att det måste vara någon där. Känns väldigt tung jobbat och rörigt.

Hur räddar vi svensk speedway?

Jag är rätt övertygad om att vi behöver hjälp utifrån. Någon som kan se allt med andra ögon. Minns när en kompis följde med mig på en tävling. Han har 0 speedwayintresse men däremot ett stort fotointresse och ville fota tävlingen. På vägen hem började han ifrågasätta hur allt fungerade på ett väldigt kritiskt men samtidigt bra sätt. Minns att jag ”vaknade” till på flera sätt att -ja, va fan gör vi så för?

När man tidigare har försökt skapa grupper/organisationer för att hjälpa sporten så hamnar det allt för oftast människor med klubbjackor och egna intressen på posterna. Detta gör att det oftast blir en konflikt och ett steg bakåt istället för ett framåt.

Tag av klubbjackorna, lägg ner stridsyxorna, tänk på speedwaysverige, lita på varann och visa respekt! Ska sporten finnas kvar om 10 år så måste vi få fart på ungdomsverksamheten. Det är där fokus och resurser ska läggas. Våran fina fasad elitserien kommer att rasa om inte hela huset mår bra.

Vilka förtjänar fribiljetter och uppskattning på Friends Arena den 23:e september? Frågar ni mig så är det den funktionären som lägger ner sin själ att iordningställa en bra bana för våra ungdomar, funktionären som åker sist hem och släcker lyset/låser grinden, funktionären som……..

Heby 2017-09-09

Mathias Kull

 

Edit:
Vi Webbmasar välkomnar fler seriösa debattinlägg, så ”kliar det i fler fingrar” så är ni välkomna att skicka in Ert bidrag till redaktion(snabel-a)masarna.nu så kanske även ditt debattinlägg blir publicerat.