Skip to main content

Ludvig om livet som speedwayförare

By 19 mars, 2016Klubbnytt
Ludvig under finalen 2015 i Brovallen.

Ludvig under finalen 2015 i Brovallen.

Trots sin ringa ålder har Ludvig Lindgren hunnit med en hel del som speedwayförare. Ludvig har kört både SM och VM-final på U21-nivå och har dessutom plockat poäng på ett Speedway GP. Trots det väntar han fortfarande på det riktigt stora genombrottet och siktar alltjämt på att bli bättre än storebror Fredrik. Både pappa och Fredrik har tagit VM-guld inom rundbanesporten och Ludvig hymlar inte med att han också är sugen på att knipa ett guld i framtiden.

Vad gjorde att du skrev på för Masarna igen 2016?
Valet var ganska lätt eftersom jag trivdes väldigt bra i klubben.

Förra året var du en viktig kugge i Masarnas lagbygge. Hur ser du på din insats och hur ska du arbeta för att göra en ännu bättre säsong i år?
Min insats var helt okej, jag visste vad jag hade för roll i laget och tyckte jag skötte den i det stora hela. Dock med någon skittävling. Men man kan ju inte direkt klaga på förra årets säsong. Det mesta jag har jobbat med i vinter är att gå ner i vikt. Jag har varit för tung för att få ut maximalt av min speedwayåkning och är väl det i skrivande stund också. Men det är något som jag har lagt mest fokus på och har gått ner ganska så mycket men har ändå en bit kvar innan jag är nöjd och känner att jag är tillräckligt tränad för att kunna förbättra mig.

Du har ju åkt en del speedway nu och samlat på dig en hel del erfarenhet. Hur ska du ta nästa steg i karriären?
Ja jag har ganska mycket erfarenhet av speedway, mer än vad många kanske vet. Jag har testat på i stort sett allt förutom lag-VM för seniorer. Men visste jag hur man tar nästa steg i karriären så skulle jag gjort det för fem år sedan. Jag har något som jag tror ska förändra min karriär framöver som jag ska testa, förutom att vara bättre tränad. Det har jag redan testat och gjorde min då bästa säsong i Elitserien. Så det vet jag att man måste vara om man vill kunna kriga med de stora pojkarna. Men jag ska i alla fall ge mig alla förutsättningar som finns för att ta mig vidare på karriärstegen.

Hur är speedwaylivet för en svensk 25-åring? Är det mycket egna pengar som du får satsa från egen ficka eller räcker sponsorpengar och poängpengen till att få det att gå runt?
Jag bor i England största delen av året och har ett vanligt jobb där från december fram till april, dock med massor av fördelar för att jag är speedwayförare. Så det är inga större problem att ta ledigt direkt. Jag får betala det mesta ur egen ficka (eller rättare sagt inkörda pengar). Jag har tre sponsorer från Sverige och två av dem är närmast sörjande. Jag är helt värdelös på det där med att tigga pengar och har heller ingen rik farsa som kan pynta in massa stålar. Men det är lätt att gnälla, kanske skulle jag ha varit vaken på ekonomiklasserna i skolan någon gång istället?

Vad tycker du speedway-Sverige bör göra för att ni svenska förare ska få köra så mycket som möjligt?
Vet faktiskt inte, tror ingen vet det för det görs då inget för att det ska bli så. Nivån på förare måste upp och det lättaste man kan göra då är att kolla sig själv i spegeln. Det är lättare att säga vad man inte ska göra, men det kan man ju läsa om i gästboken om man vill för det finns bra många experter där ute. Allt speedway-Sverige kan göra är att stötta och tro på svenska förare, då kommer det gå bra. Men man får heller inte glömma bort att om det inte finns någon bredd, då kommer det heller inte finnas någon talang!

Hur stor är egentligen abstinensen efter att få köra speedway såhär på vinterhalvåret?
För mig är det ganska så lugnt just nu men alla andra verkar ju köra för fullt. Personligen tycker jag det är helt onödigt med att börja köra i februari, då är det ju isracing säsong. Jag kör hellre lite cross eller lirar lite hockey. Speedway drar igång i slutet av mars för mig och då måste jag vara redo för det.

Hur fungerar det att ha en bror som också kör speedway? Delar ni med er av tips och diskuterar ni varandras körningar?
Det fungerar bra. Jag tycker jag alltid det är roligt att möta Fredrik även fast jag bara spöat han en gång. Vi pratar sällan, nästintill aldrig om speedway med varandra, men visst har man gett och fått tips någon gång i karriären men vi har alltid annat att prata om när vi träffas.

Fredrik har haft lite mer framgång på banorna än vad du har haft, än så länge. Siktar du på att bli bättre än brorsan?
Ja både han och farsan har en guld-medalj i VM-sammanhang i rundbanesport, så jag lär ju ska kamma mig och skärpa till mig så att jag kan ta en också. Jag siktar på att bli bäst så då måste jag bli bättre än han. Det är dock en dröm just nu och inte ett mål. Men tar jag mina mål som jag ska så kan det bli ett mål en dag.

I år är det nya snittregler. Hur ser de på dem? Är det positivt eller negativt för dig?
Jag kör speedway så jag fokuserar på att köra speedway så får någon annan fokusera på snitt och laguttagningar.

Du har ju kört för en handfull klubbar i Elitserien genom åren. Hur står sig Masarna organisatoriskt sett jämfört med de andra klubbarna du åkt för?
Kanon! För det är en väldigt hemtrevlig och anrik klubb. Det finns ingen i speedwayvärlden som inte vet var Tony Rickardsson kommer ifrån. Men det är en av få klubbar i Sverige som är på uppsving så det ska bli roligt att se var det slutar. Det är alltid roligt att vara del av en organisation som vill gå framåt och inte bara kämpar för att hålla näsan över ytan.

Masarna är väldigt nederlagstippade i år. Vad tror du själv om era chanser att göra en bra säsong?
Det är alltid bra att vara underdog. Bygger vi på lagkänslan vi hade förra året så spelar det ingen roll vem som står på startlinjen. Masarna är bra på att få förare att trivas och får man det då blir det bra till slut.

Slutligen, hur många poäng kommer du tillåta Fredrik att sno från dig på Brovallen i sommar?
Får vi chansen att mötas på Brovallen så ska jag visa han vem som är och har varit bäste Mas i våran familj!

Redaktionen tackar Ludvig för att han han snabbt svarade på våra frågor och önskar stort lycka till under 2016!