Skip to main content

Linus: ”Jag måste lära mig att åka snabbare”

By 14 mars, 2016Klubbnytt
Linus direkt efter finalvinsten 2015.

Linus direkt efter finalvinsten 2015.

Linus Sundström var förra året den kanske klarast lysande stjärnan i speedwayallsvenskan. Ett år som för Linus del b la slutade med ett guld i lag-VM samt seger i Allsvenskan med Masarna. Linus var även den första föraren att skriva på för Masarna 2016 och siktar i år på att höja sitt snitt i alla ligor han kör i. Redaktionen tog sig en frågestund med vår lagkapten.

Du är tillbaka med Masarna i Elitserien igen efter 8 år. Hur ska ni förare jobba för att lyckas att göra säsongen till en lyckad?
Det gäller att ledarna svetsar ihop alla killar så att alla hjälper alla. Det kom vi långt på under 2015. För att få en lyckad säsong så lär vi vara skadefria så att ledningen har alla förare i truppen tillgängliga vid laguttagningarna.

Hur ser ditt eget träningsupplägg ut? Hur viktigt är det med kosten och träningen för att lyckas som speedwayförare?
Mitt träningsupplägg är något jag har jobbat fram under några år för att hitta vad som passar just mig. Min träning består bland annat av motocross, löpning, innebandy, längdskidor mm. Inte så mycket gym utan mer övningar med min egen kroppsvikt. Självklart är det viktigt att sköta kosten och träningen för att lyckas inom all idrott.

Du kommer vara en av Elitseriens kanske yngsta lagkaptener. Vilka fördelar resp nackdelar ser du kring din ålder och erfaranhet?
Det är en roll jag trivs i och jag skulle inte ta på mig det om jag såg det som en last. Min roll som lagkapten gör mig mer involverad i tex laguttagningar och banpreppareringar än övriga förare. Jag stortrivdes i min roll under 2015 och är säker på att det blir detsamma 2016.

Hur har Linus Sundström Racing satsat inför året?
Ví har investerat i 4 nya cyklar till den kommande säsongen. I det stora hela så ser cyklarna lika ut och är lika uppbyggda. Fast vi har uppgraderat oss på ett par punkter vilket jag hoppas kommer betala av sig på banan.

Vilka är dina personliga mål med säsongen och hur ska du infria dem?
Målsättningen är att höja mina snitt i samtliga ligor jag kör i. Samt att representera Sverige i Lag-VM även denna säsong. Vi har såklart fler målsättningar satta men de håller vi inom teamet.

Det är ganska många nya förare i Masarna inför säsongen. Hur väl känner du till alla?
Jag känner och har kört tillsammans med de flesta. Det är bra killar och jag tror vi kan få ihop en riktigt bra sammanhållning i laget.

Hur stor inverkan har publiken på hur bra det går för dig personligen på banan?
När väl hjälmen är på så lägger man inte märke till om det är 15 pers eller 15 000 personer på läktaren. Men så klart under presentationen och mellan racen så lägger man märke till det, såklart det är kul att köra inför fler människor. Speciellt nere i Brovallen där det är många man känner.

I år införs nya snittregler. Hur har de påvekat dig som förare?
Jag personligen har inte märkt av dem.

Att vara speedwayförare är ju som alla vet förenat med många och långa resor. Hur lätt är det att hålla igång under resorna? Och vad gör du för att ”döda tiden” under färden till alla banor?
Man är ganska van med det så det är ingen större last med alla resor. Jag är rätt så duktig på att somna på alla möjliga ställen så en hel del tid sover jag bort.

Hur mycket ”glamour” är speedwaylivet, och vad hade du gjort om du inte var speedwayförare?
Det är inte så där jättemycket glamour. Det ser väl rätt fränt ut på teven men bakom kulisserna är det inte lika flashigt. Jag vet faktiskt inte vad jag hade gjort om jag inte var speedwayförare.

Vad är dina största styrkor som speedwayförare och vad måste du utveckla mer för att bli en mer komplett åkare?
Jag måste lära mig att åka snabbare, farten är min största svaghet. Styrkor har jag ett par stycken men de kan fortarande bli mycket bättre.

Slutligen, varför ska man ta sig till Brovallen i år för att kolla på Masarna?
Vi såg i finalen i höstas att speedwayintresset finns kvar hos väldigt många Avestabor. Nu är vi tillbaka i Elitserien och det kommer att komma världsstjärnor till varje match i Brovallen. Vi behöver allt stöd vi kan få under vår debutsäsong!

Redaktionen tackar Linus för frågestunden och både önskar och hoppas på stora framgångar på banan under 2016!