Skip to main content

Masarnas betyg är fortsatt på plus.

Helt plötsligt har publiken hittat ut till Brovallen igen. Superkul.
Mot Smederna från Eskilstuna stack det över 3 000 vilket överraskade mig stort. 3 064 kom för att se matchen.

En match som blev jämn och där Masarna var i ledningen med 37-35 då bara tre heat återstod att köra.
Då släckte gästerna hemmaförarnas poänghopp. Två femettor och ett kryssheat stod bakom vändningen.

Masarna föll med flaggan i topp. Jag minns än supermatchen borta mot just Smederna som gav första segern för året. Nu var det nära igen mot de två senaste årens svenska mästare. Tror dock inte att Smederna kan upprepa den bedriften, att vinna SM-guldet, ett tredje år i rad. Laget tycks för ihåligt för det. Men minns för två säsonger sedan då Masarna skulle köra över just Smederna hemma i Brovallen i semifinalen. Åkte på däng så det bara sjöng om det. Smederna har varit bäst när det gäller två år i rad.

Tillbaka till Masarna.
Med Antonio Lindbäck skadad trodde väl ingen på den här jämna matchen. Ett vingklippt Masarna bevisade än en gång att man är ett lag säsongen 2019 och gör då och då jämna matcher med flera lag i Elitserien. Masarna är nästjumbo. Sju pinnar så här långt. Fiasko? Nej. Jag säger att säsongen redan nu blev ett lyft. Jag trodde inte det skulle bli mer än kanske på sin höjd en seger. Budgetlaget, om Masarna får behålla förarna, förstärkt med ett toppnamn till 2020 kan kanske hanka sig kvar i Elitserien då också. Nu är ju ligan stängd så jumbo eller nästjumbo spelar liksom ingen roll.

Så till det bedrövliga som säsong efter säsong finns med i speedwaysporten. Inte bara där för övrigt. I nästan all idrott av i dag. Ekonomin. Det basuneras ut skräckscenarion i ortstidningen. – Vi har ekonomin under kontroll säger de styrande i klubben. Ord står mot ord. Jag kan bara konstatera efter att ha varit där i Brovallen och pratat med styrelsefolk och andra insatta i klubben under hela tisdagseftermiddagen. Att det jobbas febrilt och banne mig så tror jag att de har ekonomin under just kontroll. Visst är det på gränsen. Men jag beundras över hur de sliter. Hur de jobbar. Allt från ordförande ned till kurvvakter och de som sitter vi insläppen. Men som de säger: ” Vi behöver fler frivilliga i vår organisation.”

Skrivit det massor av gånger. Masarna behövs i Avesta kommun. Masarna behövs i Elitserien. Det är ett kännetecken som hockeylaget i Leksand är för den kommunen. Men jag konstaterar också. Lite många med mig. Inkomsttaket för förarna måste finnas. Klubbarna måste gå samman för att sätta stopp för skenande pengar. Visst är de bästa värda en bra slant. De drar publiken. Däremot är jag rädd för att vi får se fler föreningar som inte klarar ekonomin för en Elitserielicens. Jag oroas för att klubbar går i konkurs. Jag är rädd för att glappet kan bli stort mellan de som har några starka sponsorer bakom sig och att budgetlagen blir fler kommande säsonger. Svensk speedway blöder i mina ögon. Stjärnglansen har falnat en del. Vad görs för att rädda sporten som är vår tredje största publiksport? Som sagt. Masarna behövs i kommunen.

Avslutningsvis: Jag gillar den nya organisationen med eldsjälar som gör ett hästjobb. För att få klubben på ekonomiska fötter. För att strama åt och för att klubben, med sitt budgetlag trots allt levererar. En knapp förlust mot svenska mästarna är okey. När man förlorade på ett sätt som gav spänning kvällen lång.

//Roland Bärtilsson