Skip to main content

Speedwaysportens Ronaldo bjöd på skön konst på ovalen

By 7 juni, 2017Klubbnytt

Han är speedwaysportens motsvarighet till fotbollens Ronaldo. Han är motsvarigheten till ishockeyns Crosby.

Tai Woffinden är i en makalös form just nu. Han leker med GP-förare och hittar smarta vägval. Allt ser så himla enkelt ut. När lagledarna frågar vilket spår han helst ville ha inför nomineringsheatet mot Smederna kom ett klassiskt svar.

” Det spelar ingen roll. Jag vinner från alla.”

Ett kaxigt svar. Men att studera Tai i depåerna är så himla skönt. Han är avslappnad, cool, hjälpsam och ett föredöme just nu. En lagkompis som har problem med något. Ja, då är Tai Woffinden där och ger ett, eller flera goda råd.

Han gör den svåra speedwaysporten till en skön konst att vila ögonen på. Likt en vacker målning av Leonardo da Vinci, BG Karlsson eller det jag gillar.

Jag gissade att Masarna skulle få det tufft mot Smederna. Jag fick rätt.

Jag trodde på seger med 47-43. Hoppsan! Rätt igen. För andra matchen i rad. Visserligen en gardering senast, 45-45, men ändå.

Smedernas hemmabana är läcker. Bra omgivning, bra preparerad för omkörningar både på yttern och innern. Tai Woffinden valde också att smyga fram mitt i banan ibland. Bara för att han ville såg det ut som. Han som lagledare ha honom i heat 12, 14 och 15 är varje lagledares dröm. Minst kryssheat i den form han är i just nu.

Masarna fick en smakstart. Tog start efter star i de inledande sex heaten. Jag trodde jag fått en mindre attack av solsting i heat 2. Våra reserver Artur Czaja och Kim Nilsson tog en 5-1. Mot ett erkänt duktigt reservpar som Mikkel Michelsen och Andrej Karpov.

Efter heat 7 stod det 26-16 till Masarna. Allt klappat och klart för en brakseger. Men efter heat 11 stod det helt plötsligt 33-33 innan en viss Tai Woffinden tog tag i saken för egen maskin. Han gjorde det en kväll då Antonio Lindbäck inte fick någonting alls att fungera. En ynka poäng på tre heat innan han blev bortplockad.

Nu vill säkert en och annan att lagledningen just ska plocka bort Antonio Lindbäck helt från startsjuan till mötet med Piraterna. Till förmån för Lambert.

Nej, säger jag.

Varje idrottsman eller kvinna kommer i en svacka någon gång under en säsong. Antonio är just nu en skugga av vad han kan. Orsaken är nog inte bara nya mekaniker, problem med att hitta rätt på cyklarna. Oavsett vad det är runt Antonio Lindbäck så ta tag i det nu och rädda upp säsongen som annars kan bli svag, mycket svag.

Ett gott råd är dock att inte överanalysera det som varit. Utan fokusera på framtiden, nästa heat och match. Kom tillbaka till det som under de senare säsongerna varit Lindbäcks motto. Att ha kul.

Betyg på maskillarna:

*Pawlicki och lagledare Bäckström pratade före matchen om varför han inte fick köra nomineringsheatet mot Dackarna. Om vikten av att vara lagåkare. Han tog fasta på ordet lagåkare och i heat 13 blev det bland annat en femetta med kapten Sundström. Pawlicki slog av gång på gång i duellen med förre maskillen Pontus Aspgren. Inte populärt i team Aspgren. Men en femetta blev det.

*Andersson fick tre heat och plockades bort i det fjärde. Två pinnar och ett balanserande betyg.

*Tai Woffinden. He was the king. Makalös och stundtals for mina tankar tillbaka till en viss Tony Rickardsson. Ett bättre betyg går inte att få som jag ser det.

*Sundström. Förmodligen seriens bäste och mest lyhörde lagkapten som har en svår roll i laget, men alltid gör det han ska. Ovärderlig på och vid sidan av banan.

*Lindbäck. Just nu ett mysterium. Men den killen har rest sig tidigare och gör det troligtvis redan i nästa match. Då kommer ingen att gå säker hos gästerna. En dipp till. Ja, då tvingas lagledarduon Bäckström/Sundin kanske ta ett svårt beslut.

*Czaja. Yes! Det lossnade En heatseger och två tvåor. Det tog några matcher att köra in sig i Masarna. Men nu är han där.

*Nilsson. Fullt godkänd och det positiva är att den killen har mer i sig.

Till sist:

*4.167 åskådare. En kanonsiffra. Matchar Masarna det kommande tisdag? Kanske inte, men 3.500 ska det väl ändå komma.

*Kul att se och skaka hand med Smedikonen Magnus ”Zorro” Zetterström. Gav goda råd till de som ville ha.

*Skoj att se så många masfans på plats och hemmaklacken kom klart till korta i den matchen.

*År 2007, när Smederna och Masarna möttes, blev det 47-49. Även då var Linus Sundström en av masförarna. En poäng blev det då för honom.