Skip to main content

Tufft i fjol- tufft i år

By 5 juni, 2017Klubbnytt

Lite av ett derby – Eskilstuna Smederna mot Masarna.
I fjolårets match i Eskilstuna blev det en jämn tillställning. Masarna vann till sist med 47-43. Kasprzak var outstanding då i masgänget med 17 in körda pinnar. Pawlicki körde också bra. Tog dussinet fullt. Hos Smederna var Grigorij Laguta vassast med 14 poäng.

Säsongen 2016 gick i moll för Smederna. Sist med bara en enda seger och fyra poäng totalt. Förnedringen var total då man mötte just Masarna i sista matchen, omgång 14. Masarna vann med 68-22. Inte roligt någonstans i landets högsta serie. Idrott ska alltid innehålla en stor dos dramatik. Då är den som bäst.

Nu lutar det åt en match där det faktiskt kan gå hur som helst igen. Förare som Matej Zagar, Grigorij Laguta och Michael J. Jensen borgar för det. Men Masarna får i mina ögon bära favoritskapet en gång till. Det är inget som är en belastning alls. Det är egentligen inget som förarna alls bryr sig om. Det bara är så. Skulle tro att 47-43 från i fjol kan vara segersiffror den här gången också.

Smederna har inlett med en seger. Kom i enda hemmamatchen så här långt, mot Piraterna med knappa siffror. I senaste matchen man körde blev det torsk borta mot Lejonen. Jag tror att det är hemma i Smestadion som man kommer att skrälla då och då. Men inte mot Masarna.

Till sist:
*Känns annars lite konstigt att ikonen Magnus ”Zorro” Zetterström inte finns med. Han har som bekant lagt av. ”Zorro” körde ju för övrigt för Masarna också. Populär blev det killen oavsett var han körde.
*Kan inte sluta att blicka tillbaka till Masarnas guldsäsong år 2000. Då blev det oavgjort 48-48 i första mötet lagen emellan. I Brovallen. Då tog Tony Rickardsson flest poäng, 14, och Leigh Adams plockade hem 12. Hos Smederna var John Cook främst med 12 pinnar och ovan nämnde ”Zorro” Zetterström fick nöja sig med blygsamma två poäng.
*Hur gick det då i bortamötet? Jo, Masarna vann med 50-46. Då körde man hemma och bortamatcherna lagen emellan i omgångarna efter varandra. Här var Leigh Adams bäst i Masarna med 17+1 poäng och Billy Hamill tog flest poäng hos Smederna.
*Då, år 2000 kom över 4 100 åskådare till Smedernas hemmaarena när Masarna kom på besök. Får vi se 3 000 åskådare nu? Jag tror nämligen att väldigt många masfans tar bilen ned. Om vädret är på vår sida vill säga.

En personlig fundering:
Är det på tisdag kväll som alla sju masförare får till det samtidigt. För första gången säsongen 2017. Det vore onekligen kul att se vad det ger. För i ett slutspel krävs att alla har en formtopp just då det händer. Just i den match som körs just då.
Får svensk speedway, Elitserien, uppleva en ny omgång, likt den i premiären, då allt kan hända? Bara att hoppas. Då ökar publiktrycket och snacket på orterna där elitlagen finns. Men jag tror, som jag nämnde tidigare, att det är i de här omgångarna som topplagen börjar utkristallisera sig. Samtidigt som ett par klubbar, exempelvis Indianerna, få det tuffare. Kanske Smederna är ett annat lag.