Skip to main content

Guldstänk kring masförarna

By 2 maj, 2017Klubbnytt

År 2000 var det stor speedwayhysteri i Avesta. Masarna körde hem sitt första, och enda SM-guld, så här långt. Då hette stjärnorna Tony Rickardsson och Leigh Adams. Andra förare var Miroslaw Kowalik och Brian Andersen.

Jag hade förmånen att få följa säsongen i min roll som sportjournalist på Avesta Tidning. Jag minns hur jag ståendes på en toalettsists i Hallstavik lyckades få iväg referatet från första SM-finalen mot Rospiggarna. På den tiden var mottagningen på speedwayarenorna oftast usel.

58-38 blev siffrorna och hemmamötet blev av mest akademisk betydelse. Det firades vilt efter guldet.

Nu har jag den där sköna känslan igen. 17 år senare. Att Masarna kan gå hela vägen. Nu med Antonio Lindbäck och Tai Woffinden som två av tre heatledare. Hemmasonen Linus Sundström också en viktig kugge.

Har för övrigt haft förmånen att följa både Antonio och Linus under deras karriärer. Minns hur jag gjorde ett hemma-hos i Skogsbo hos Linus som ung förare. Han hade redan då en hög målsättning.

Minns också hur jag tidigt i samtal med Antonio trodde mig se honom som världsmästare en dag. Antonio själv kör för det nu och kanske han lyckas.

Missar Masarna slutspelet är det en flopp.

Missar man SM-finalen känns det också lite beige. Jag känner gulddoften. Jag tycker mig märka en ny speedwayvåg över Avesta kommun. En våg som kan innebära att det framåt höstkanten skvalpar in en hög med guldmedaljer till förarna och ledarna.

Hemma på fräscha och fräcka banan i Brovallen lär det inte bli många bortapoäng om jag siar rätt.

Publiksiffrorna stiger i höjden igen. Även om vi aldrig lär nå de siffror som fanns år 2000.

* I år vill jag se tuffa hemmaledare som inte väljer att vara underdogs i förhandssnacket.

* I år vill jag se förare som är så där lagom kaxiga. I depån och på banan.

* I år vill jag se en publik som lever med i varje heat.

Länge sedan jag själv kände sådan längtan efter en premiär.

Avesta är en idrottskommun. Ett elitlag är IK Junos pingisdamer som levererat under året.

Men nummer 1 är, och lär förbi, Masarna. Ingen annan klubb i kommunen kan matcha de publiksiffror som man har.

Avslutningsvis:

* Hittade ett speedwayprogram från säsongen 1996. I hemmamötet med Piraterna körde Robert Ljungholm, Mattias Karlsson, Jonas Grönstrand, Johan Liljegren, Jacek Kryzaniak, Niklas Aspgren och Dennis Kull.

På tal om inget alls.

* Jag själv ikläder mig en ny roll. Som krönikör här på hemsidan. Räkna med objektiva och raka krönikor. Från insidan av depåerna och från det som händer i heaten.