Skip to main content

Robert ser fram emot att köra i Sverige igen

By 7 mars, 2016Klubbnytt
Robert under ett hårt träningspass

Robert under ett hårt träningspass. Foto: Privat

Robert Lambert kom tidigt i kontakt med speedway då hans pappa Paul varit speedwayförare. Vid tre års ålder fick Robert sin första motorcykel och började med ”grasstrack” innan han bara nio år gammal började köra speedway. Vid 14 års ålder började han köra i Tyskland eftersom att han där fick tävla på en högre nivå vid en yngre ålder än i Storbritannien. Robert körde redan vid 14 års ålder mot b la Martin Smolinski. Premiären i Storbritannien skedde 2013 för Kings Lynn Young Stars i National League och 2014 kom han med i Kings Lynn trupp i Premier Leauge. Samma år fick Robert även representera Storbritannien i Lag-VM där han gjorde ett stort intryck på många.

Hur känner du över det faktum att SVEMO har ändrat ditt snitt från 1.250 till 1.318?
Det här är ingen farlig sak och jag känner att jag ändå kommer att uppnå målet den här säsongen.

Hur tror du att det kommer att påverka dina chanser att få köra den här säsongen?
Om jag är i bra form i England så kommer det inte att påverka mina chanser att få köra i Sverige.

Hur har du förberett dig inför säsongen?
I slutet av förra säsongen bröt jag handleden så jag kunde inte börja träna som när jag var frisk. I början av november började jag förbereda mig för allt t ex delarna till cykeln, jaga sponsorer och en del annat. Jag började även träna på gymmet igen 6-7 gånger i veckan. Cardioträning kör jag varje dag och 4-5 gånger i veckan tränar jag musklerna. Dessutom har jag tränat squash två gånger i veckan med min pappa.

Du körde bara en match med Masarna förra säsongen, hur var det? 
Det var riktigt bra och positivt och jag fick mycket erfarenhet av det mötet (borta mot Valsarna). Mitt team fungerade riktigt bra så jag ser verkligen fram emot att jobba med dem igen.

Vad vet du om Masarna och vår hemmabana?
Eftersom det första mötet för mig i Sverige var på en bortabana så har jag inte fått testa hemmabanan än. Så jag ser verkligen fram emot att få lite träning och längtar efter det första racet i Brovallen!

Känner du igen resten av dina lagkamrater i Masarna?
Jag vet vilka som ingår i laget men en del av förarna känner jag inte. Så det blir bra att få lära känna några nya förare och att få köra med dem. Det kommer att bli en ny upplevelse för mig.

Vad är den största skillnaden mellan att köra i Sverige och i England?
I England är banorna mycket mindre. Det finns bara en bana i England som är jämförbar med de svenska banorna och det är Peterboroughs bana, och förra säsongen körde jag för dem. Så det borde gynna mig och har förhoppningsvis gett mig erfarenheter som jag kan ta med mig när jag kommer köra i Sverige.

Du har ju kört i den tyska ligan i väldigt unga år. Hur god standard håller den Tyska ligan?
Bundesliga i Tyskland  håller en hög nivå, liknande Premier League i England, så det gav mig mycket bra erfarenhet när jag var yngre och ger mig det fortfarande. Den andra ligan är bra för unga tyska förare och den ligan hjälpte mig att utvecklas och att ta ett snabbt karriärsteg.

Vilka är dina personliga mål denna säsong?
Självklart vill jag höja mina snitt i både England och Sverige samt vara skadefri hela säsongen. Dessutom vill jag köra så många internationella tävlingar och landskamper som möjligt.

Många säger att du är Englands nästa speedwaystjärna. Hur ska du jobba för att lyckas bli det?
Kommande år måste jag ha fötterna på jorden och bättra mig själv i min körning. Jag måste jobba hårt både på och utanför banan för att uppfylla mitt huvudmål som är att bli världsmästare.

Har du någon förebild inom speedwayen, vem i så fall?
Nicki Pedersen. Även om han är en rebell inom sporten så finns det mycket att ta efter från honom och det finns många bra saker med hans körning som jag skulle kunna blanda in i min egen.

”Experter” säger att Masarna kommer få det tufft att klara sig kvar i Elitserien. Hur ska ni motbevisa de?
Med en bra lagsammanhållning och de rätta förarna. Jag känner att vi kommer att förtjäna vår plats i Elitserien i år.

Robert tränar hårt inför säsongen. Foto: Privat

Robert tränar hårt inför säsongen. Foto: Privat

Cirka 6-7 pass per vecka blir det.

Cirka 6-7 pass per vecka blir det. Foto: Privat

Redaktionen tackar Robert för intervjuen och siktar på att inom kort publicera ytterligare artiklar om våra förare.