Skip to main content

Joonas: ”Jag känner mig som 25”

By 4 mars, 2016Klubbnytt
Joonas och Fredrik på Brovallen 2006.

Joonas och Fredrik på Brovallen 2006.

36-årige Joonas Kylmäkorpi som är född och uppväxt i Stockholm har både svenskt och finskt medborgarskap samtidigt som han för ett par år sedan bosatte sig i Androrra i staden La Messina. Med ett JSM-guld på meritlistan samt fyra stycken Longtrack VM-guld siktar han i år helhjärtat på att ta sig till både EM och GP-serien. Inför säsongen tränar Joonas 14 gånger per vecka. Gärna med sin nära vän Fredrik Lindgren som även han bosatt sig i Andorra. Joonas hoppas att hans nya upplägg ska ge resultat på banan i år.

Hur kommer det sig att du bosatte dig i Andorra?
Jag har många kompisar som bor här och träningsmöjligheterna är bland de bästa i världen!

Vad finns det egentligen för träningsmöjligheter i Andorra och var är det för träning du bedriver där.
Andorra ligger i Pyrenéerna mellan Frankrike och Spanien så man har alla träningsmöjligheter här med bergen och närheten till motorbanor i Andorra, Spanien och Frankrike.

För oss som följer dig på sociala medier är det ganska uppenbart att du tränar mycket och hårt. Är du en ”träningsnarkoman”?
Jag lägger inte ut mycket av träningen på nätet men tycker att det är ganska roligt att följa andra speedwayåkare som lägger ut varje löpsteg de tar. Race-teamet jag kör åt har en personlig tränare som jag tränar med varje dag och sen kör jag ett pass själv också så det blir en del träning. Jag har ändrat allt sedan jag flyttade hit och resultaten började komma förra året. Detta året ska bli ännu bättre, och ja, jag är numera träningsnarkoman.

Vi har hört att du kör 14 träningspass per vecka. Stämmer det och märker du någon skillnad i din åkning om du tränar mera?
Ja, jag kör 14 pass i veckan. Vi får se om det blir någon skillnad.

I år har du sagt att du ska göra en satsning på speedwayen. Hur ser den ut och vad är dina mål med säsongen?
Jag satsar på att bli bättre än jag var 2015. Målet i år är att ta sig till både EM och GP-serien.

Vad är det för likheter med att köra longtrack och köra speedway? Har du några fördelar att ta med dig till speedwaykörningen?
Det är två helt olika sporter så det inte mycket man tar med sig från den ena sporten till den andra.

Du har ju vunnit 4 VM-guld på långbana. Vad är det som fortfarande driver dig att vilja göra ett bra resultat vid 36-års ålder?
Jag känner mig som 25 så jag har inga problem med motivationen. Speedway handlar mycket om motivation, om jag känner mig som jag gör nu kör jag med all säkerhet minst 10 år till.

Du hade inte tänkt köra någon speedway i Sverige i år, varför inte?
Det fanns inga bra erbjudanden tyckte race teamet jag kör åt.

För att prata lite om Masarna, hur kommer det gå för er i år? Och vilken roll vill du ha i laget?
Jag vill inte sitta och gissa så vi får se hur det går. Jag kommer själv att köra på stenhårt så får vi se hur bra de andra kör. Jag har egna mål och kommer det att gå som planerat kommer jag att vara en heatledare i laget.

Masarna är väldigt nederlagstippade i år. Hur ska ni förare motbevisa ”expertisen” ?
Jag hoppas att förarna i laget har målet att bli bättre och ännu viktigare är att de har en plan för att bli bättre. Utan arbetsplan är ett mål bara en dröm…

Du har kört en del i Brovallen tidigare, vad är tricket för att bemästra banan där?
Ta starten och köra ifrån de andra.

Du och Fredrik Lindgren verkar vara riktigt tighta kompisar. Hur väl känner du hans yngre bror Ludvig som du kommer köra med i år? Vad är skillnaderna bröderna emellan rent åkmässigt?
Jag och Fredrik bor 30 meter från varandra och tränar mycket ihop. Ludde känner jag inte alls lika bra så jag kan inte uttala mig om vad det är för skillnad på bröderna.

Vem tar säsongens första 5-1:a?
Det vet jag inte faktiskt.

Vad lovar du att göra för tokighet om Masarna vinner SM-guld?
Inget, jag håller inte på med tokigheter.

Redaktionen vill passa på att tacka Joonas för att han otroligt snabbt svarade på våra frågor ända från Andorra. Vi i Masarna ser gärna att du blir en heatledare i år och önskar all lycka till under året!

Joonas före Davey Watt 2006

Joonas före Davey Watt 2006

Joonas i Hammarbydräkten 2006

Joonas i Hammarbydräkten 2006