Skip to main content

Dennis om karriären och framtiden i Masarna

By 15 februari, 2016Klubbnytt

DSC3986Dennis Jonsson var endast 3 år gammal den ödesdigra dagen i juni 1994 som hans pappa Per kraschade och förlamades under en polsk ligamatch. Det gick ytterligare 18 år innan Dennis själv satte sig på en speedwaycykel och i år är Dennis högaktuell att köra som reserv i Masarnas lagbygge. Vi skrev och frågade Dennis om hur han ser på säsongen och hans snabba resa inom speedwaysporten.

Med tanke på din pappas olycka, blev du någonsin avrådd att köra speedway?
Nja, inte direkt utan det var mer att jag skulle vänta ett tag tills jag var tillräckligt gammal för att kunna mecka själv. Det var därför jag började med motorcrossen först, för då behövde man bara tvätta och byta luftfilter i stort sett. Men med speedwayen är det så himla mycket mer som måste skötas om.

Varför tog det så lång tid innan du själv testade speedway?
Att jag ville fanns det aldrig tvivel om men svaret på din fråga är som jag redan berättat. Jag kände att jag behövde bli tillräckligt gammal först.

Känner du press på dig själv att prestera lika bra som din pappa (världsmästare 1990) och din farmors bror (som slutat 2:a i VM i motorcross)?
Nej, jag har aldrig känt någon som helst press på mig själv eller från någon annan. Jag vill tro att alla vet hur svårt det är att nå den nivå de båda var på. Jag gör så gott det går för att nå dit jag med. Vi får se vart det landar…

Är du trött på att jämföras med din pappa?
Ibland kan det bli tröttsamt men jag tror och det känns som att många börjar förstå att vi är inte så lika, varken på eller av banan, och att jag börjar hitta min egen väg.

Du höll på att ställa till det rejält för Masarna 2014 när du plockade in 20p på två möten mot oss. Varför valde du att köra för Masarna 2016.
Vi hade kontakt redan säsongen 2015 och jag var mycket sugen att köra för Masarna, men var rädd att inte få chansen. Samtidigt visste jag att jag skulle få det i Valsarna. Så därför blev det Valsarna. Anledningen till att jag skrev på nu 2016 är att jag tror att jag kanske kan få chansen att köra i Elitserien om allt går som det ska.

Är Masarna ett lag som är attraktivt bland svenska förare?
Det vet jag inte riktigt men att klubben har bra folk inblandade i verksamheten gör ju inte saken sämre.

Hur ska du ta din karriär ett steg längre, vill du bli världsmästare en dag precis som din pappa? Vad är ett realistisk mål?
Jag gör mycket annorlunda detta år jämfört med i fjol. Till exempel så jobbar jag mer med psyket på försäsongen för att vara väl förberedd. Jag kommer att åka mer speedway detta år än jag någonsin gjort och det är för att jag alltid ska känna mig bekväm på cykeln.
Klart att man vill bli världsmästare, men vägen dit är lång och stösta målet nu är att åka en full säsong i Elitserien.

Hur unikt tror du det är att inte ha kört speedway på knattenivå och helt plötsligt börja köra och dessutom göra det så bra?
Jag tror inte jag är unik på så sätt utan tror nog mer att det är udda att göra det. Vill man något gör man allt för att bli så bra som möjligt och jag tror att fler skulle kunna göra det jag gjorde om de ville ge speedway en chans. Men som många vet är speedway inte den attraktivaste sporten för utövare tyvärr.

Finns det några likheter mellan crossen och speedwayen? Har du några fördelar över att ha åkt cross?
Den enda likheten är väl att det finns en motor och två hjul, mer än så finns det inte. Men det är klart att jag fått mycket motorvana från crossen och att det är en fördel än att om jag inte åkt någonting med motor innan.

Vad har du för förväntningar denna säsong hos Masarna?
Att de ger mig chansen om jag bevisar att jag ska ha den och att de ger oss förare förtroende och inte tar bort oss ur truppen om man gjort en dålig match.

Masarna är väldigt nederlagstippade i år. Hur ska ni tysta tvivlarna?
Komma ut starka redan från början och vinna matcher, särskilt på hemmaplan.

Vilken bana ska Tosse och Andreas verkligen använda dig på i år i Elitserien och varför just där?
Självklart i Avesta men om vi bortser från det självklara så skulle jag säga Motala mycket för att jag tycker att jag åker bra där. Och lite för att jag skulle jag vilja bevisa för Piraterna att de gjorde fel att inte låta mig åka en enda match för dem i Elitserien förra året.

Slutligen, var befinner du dig den 3 maj i år
Förhoppningsvis i ett Mas-ställ i Eskilstuna!

Ett stort tack till Dennis Jonsson som snabbt och villigt svarade på våra frågor. Vi hoppas få se Dennis under säsongen både i Avesta och på andra orter.