Skip to main content

”Jag är än mer övertygad. Det blir SM-guld.”

By 29 augusti, 2017Klubbnytt

Satt och tittade på GP-speedway på lördagskvällen från Polen. Redan efter Tai Woffindens andra heat konstaterade jag. Masarna vinner SM-guldet.

Tai har inte fått till det i GP-serien till sin absolut högsta nivå innan. Nu hade han bra grejer och var fräckheten själv på banan. Jag tror banne mig att killen lyfter sig och plockar hem en VM-medalj. Han tar Masarna förbi stentuffa hindret Dackarna i semifinalen och gör stordåd i final matcherna mot Elit Vetlanda.

Att Dackarna skulle missa semifinalen tror jag inte på. Men som jag ser det blir en eventuell semifinal mot laget från Målilla ett större problem för Masarna än en final mot Elit Vetlanda.

Jag räknar kallt med att Smederna åker dit mot Dackarna. Att Rospiggarna kör bort Lejonen. Kvar till semin är då matcherna Elit Vetlanda-Rospiggarna och Dackarna-Masarna.

Som sagt. Jag tror att matcherna mellan Dackarna och Masarna kan bli en riktig rysare. Masarna väljer att börja hemma 12 september. Känns bra. Att ha ett poängövertag att gå på inför returen. Då kan man fundera runt flera kryssheat som helt godkända resultat.

Ja. Ja. Jag vet att i idrott kan allt hända. Men det finns inte på min karta att Smederna ska köra bort Dackarna i en semifinal. Inte heller att Elit Vetlanda skulle välja just Målillaklubben i sin semifinal.

För att Masarna ska ta sig förbi hindret Dackarna först och främst. Då är seger hemma i första matchen ett måste. Vad skulle kunna stoppa dem från det?

Kanske att Antonio Lindbäck fortsätter sin jojo-körning. Alltså ett par kanonheat och så ett och annat heat där inget tycks stämma. Han fortsätter att bland och ge. Senast i GP-racet i Polen. Några riktigt bra heat och så dyngsist i sitt sista heat för kvällen.

Kanske att en ny oturlig skada dyker upp. Som gör Masarna mindre slagkraftiga.

Kanske att reserverna inte levererar alls. Att nerver kommer krypandes.

Men jag väljer att se det positiva. De här faktorerna ger seger mot Dackarna i semin och Elit Vetlanda i en final över två matcher:

*Tai Woffindens sensäsongs makalösa form. Inte bara för GP-segern i lördags. Men är kanske, kanske speedwayvärldens bäste förare just nu.
*Linus Sundström. Sveriges bästa lagåkare utan all tvivel. Levererat hela säsongen och lär inte dippa nu när det gäller. Synd bara att han inte får chansen att köra fler GP-race än han får. Med den rutin som GP-åkande ger skulle Linus lyfta ett snäpp till. Men som sagt. Titeln landets bästa lagåkare smäller högt i mina ögon.
*Pawlicki har banan i Brovallen som en favorit. En heatseger och några andraplatser i matcherna i slutspelet kan vara just det som behövs för att Masarna ska vinna totalt i både semifinal och final. Han kommer att leverera det vi begär av honom.
*Lindbäck. Vidhåller med en dåres envishet att vi får ha tålamod. Han kommer också att leverera fullt ut. Bäst då det gäller i seriesammanhang. Javisst. Bara han kommer till depåerna med ett leende på läpparna och har skoj fixar han upp mot tvåsiffrigt.
*Att både Kim Nilsson och Joel Andersson är tillbaka var ett måste för Masarna. Båda kan gå för fullt och det behövs. Mest orolig är jag i bortamötet med Elit Vetlanda. Kan de verkligen övervinna den svåra banan där. Tror att minst en av dem har en bra kväll där.
*Czaja. Killen i lådan. Kom från ingenstans. Levererat efter en pinsam första match. Men går det att få bukt med hans svajiga körning. Från heatsegrar till absolut sist. Jag tror så.

Till sist:
*En semifinal mot Dackarna borde locka 5 000 åskådare. Skam vore det annars.
*En eventuell SM-final mot Elit Vetlanda. Kanske en avgörande hemma. Kanske i en match där det bara skiljer någon enstaka poäng. Får vi 7 000 åskådare då? Skam vore det annars.
*Men mikrofonljudet från depån MÅSTE ordnas till. Intervjuer och senaste nytt därifrån är guld värt för de som inte, som jag, kan traska runt där och få senaste nytt hela tiden.
*Till nästa säsong. Snälla Svemo. Ta bort ringandet till domaren i parti och minut. I alla fall ska inte förare få diskutera domslut. Lika lite som spelare i ishockey, fotboll och andra lagsporter ska få det. Ett domarbeslut gäller. Ett domarbeslut går aldrig att ändra.

Det var då:
Masarna har sex SM-medaljer. Alla kom sex år i rad. Började med ett silver 1999. Följdes av guld 2000, silver 2001, brons 2002, brons 2003 och silver 2004.
Kanske dags för en sen revansch 2017. För 2004 förlorade Masarna just mot Elit Vetlanda. Men vann grundserien på 35 poäng.