Skip to main content

Jag tror på SM-guld på hemmabanan

By 28 juni, 2017Klubbnytt

Masarna står än en gång värd för SM. I den här krönikan fokuserar jag på stora SM, Trots att både JSM och USM finns med under tre dagars körande om SM-medaljerna. Jag räknar med en och annan medalj för hemmaåkarna. Frågan är om vi får en svensk mästare från Masarna i stora SM? Jag är tveksam. Men jag kan heller inte hitta någon storfavorit. Lika lite som jag kunde det i fjol.

Jag ska försöka räkna upp tre heta kandidater:
1) Andreas Jonsson. Han är sjufaldig mästare och vann guldet i fjol. Före vår egen Antonio Lindbäck och Kim Nilsson. Andreas Jonsson har så här långt 10 SM-medaljer individuellt. På det ligger han på tredje plats i maratontabellen genom alla tider. Allt enligt utmärkta Speedway Racing. Ove Fundin, legendaren toppar med nio guld, två silver och två brons. Tony Rickardsson fick i hop åtta SM-guld och två silver.

2) Antonio Lindbäck. Jag ser honom som en förhandsfavorit med tanke på att det är hans hemmabana. Men Antonio måste visa upp flera jämna heat. Släppa allt runtomkring. Fokusera och köra för att ha kul. Hans motto i fjol. Då gick det bra. I år ser det inte ut som om Antonio har lika kul.

3) Linus Sundström. Hemmabana här också. Hög lägstanivå, men det kanske blir för många tvåor för att bli mästare. Helt klart en het medaljkandidat.

Outsider:
*Kim Nilsson- fick en medalj i fjol, bronset. Nu inåkt på banan i Brovallen. Inte guld-men kanske ny medalj.

Vilka fler?
*Fredrik Lindgren i normala fall en medaljförare. Men skadan gör att han inte är i toppform. Kommer kanske inte ens till start.
*Peter Ljung. Knappast-men ändå en förare att ha respekt för.
*Ludvig Lindgren, masförare i fjol, nu kapten i Indianerna.Topp 6. Inte mer.

Sammanfattningsvis:
*Tycker att det finns få heta aspiranter till guldet. Då också Andreas Jonsson är/har varit skadad. Ja, då ligger ovalen öppen för en härlig maskväll. Varför inte Antonio Lindbäck och Linus Sundström i topp. Vem som vinner den duellen. Tja. Upp till killarna att bestämma i så fall.
*Antonio Lindbäck har så här långt 1 SM-guld, tre silver och ett brons på sin meritlista individuellt.
*Linus Sundström. Han jagar sin första SM-medalj individuellt.
*År 2002 vann en mas SM-guldet i Eskilstuna. Inte Tony Rickardsson som ”bara” blev femma. Nej. Niklas Klingberg. Han vann före Mikael Karlsson och Peter Karlsson.
*Då, i Eskilstuna år 2002, kom 3 817 åskådare för att se stora SM. Bräcker Masarna den siffran 15 år senare?
*Indianernas Magnus ”Zorro” Zetterström vann SM-guldet senast mästerskapet kördes i Avesta. Det var år 2008 och JSM-finalen fick avbrytas på grund av regn. Regnade gjorde det även på stora SM och tävlingen fick brytas i förtid med ”Zorro” som mästare efter fyra körda heat. Tvåa kom Jonas Davidsson och trea Thomas H Jonasson. Andreas Jonsson valde att avstå sitt sista heat. På grund av att han tyckte banan var för farlig att köra på. med tanke på allt regnande.

Jag tippar:
Guld – Antonio Lindbäck
Silver – Linus Sundström
Brons – Fredrik Lindgren

Är jag optimist? Svar – JA