Skip to main content

Indianerna kommer närmare-men Masarna vinner ändå

By 26 juni, 2017Klubbnytt

Kan Indianerna ruska av sig genomklappningen i tisdags? Knappast. Men det finns viss likhet med guldåret, för Masarna, år 2000. Jag fortsätter att plocka godbitar från det året. Eftersom jag är fast övertygad om att Masarna tar sitt andra SM-guld i år.

Då vann Masarna komfortabelt hemma med hela 61-35. På Sannahed blev det bara 50-46 till Masarna. Skillnaden då var att Indianerna började hemma. Då var det Henrik ”Henka” Gustafsson som var lagets stjärnnamn. Lika stor ikon som Masarnas Tony Rickardsson faktiskt. År efter år körde ”Henka” hem viktiga poäng för Indianerna.

En indian som var med då, och som är det även nu, är Piotr Protasiewics. Fantastiskt är ordet.

Tillbaka till guldåret 2000. På Sannahed körde Leigh Adams in flest poäng, 15 och Tony Rickardsson bokfördes för 12+3. Även Gary Havelock körde in 12 pinnar. Hemma i brovallen var åter Adams poängbäst, 15, och Tony tog än en gång 12 poäng. En annan Tony, Kasper, var tredje bästa hemmaförare med nio poäng totalt.

Indianerna har drabbats av en tung skada i form av Adrian Miedzinski som beräknas vara borta i upp mot tre veckor. I tisdags körde man raiders för honom. Nu har Mateusz Szczepanik plockats in i truppen. En polack som är snittbäst i just polska andraligan. Att Indianerna skulle torska med liknande siffror som i tisdags finns inte på kartan. Men stryk blir det. Kanske med med 12-16 poäng.

Lagmaskinen Masarna är hur bra som helst just nu. Kör över sina motståndare. Gör det med finess och avgör allt som oftast tidigt i matcherna. Det som oroar mig lite är att Tai Woffinden inte kommer till start. Lagets ledargestalt, tillsammans med Linus Sundström. Där ryker förmodligen en del viktiga poäng. Men har vi fortsatt formtopp på de övriga i sjuan ska det inte behöva bli nerv i matchen ändå. Än en gång kommer Lambert in i laget. Körde ju mot Rospiggarna. Ingen riktig värdemätare men Lambert har hög kapacitet. Det vet vi.

Kuriosa om Indianerna:
*Har gjort 56 säsonger i högsta serien.
*Vann SM-guld både 1990 och 1991.
*I fjol hade klubben stora ekonomiska problem. Trots att det mesta pekade på att man inte skulle kunna köra i Elitserien blev det så.
*Banans längd är 355 meter och Fredrik Lindgren har banrekordet på 63,1 sekunder.
*Man hette Kumla Motorsport Klubb då föreningen bildades 1936.

Några tankar:
*Jag gläds åt att det är färre otäcka krascher i dag än vad det var i början på 2000-talet.
*Jag hoppas att Masarna kommer tillbaka till mer show runt matcherna. Som det var under storhetstiden. Vid långa pausen exempelvis. Lokala föreningar som visar upp sig. En del extrajobb, javisst. Men ger ringar på vattnet…. och vi är inne i steg 2 av nytändningen. Snart är vi landets ledande speedwayklubb igen.
Därför. Våga hitta nya vägar igen.